Het landschap van Nederland

In Nederland hebben we hoog -en laag Nederland. Hoog Nederland is in het zuid-oosten en noord-oosten van Nederland. Het is daar heel onvruchtbaar omdat het heel erg droog is. Niet alleen het uiterlijk ziet er anders uit, maar als je in de grond gaat graven kom je allerlei soorten gesteente tegen, zoals: kalksteen, mergel, zandsteen, schalie en vuursteen. In Zuid-Limburg kom je ook dallandschappen tegen. 

Als het in Zuid-Limburg hard regent bestaat het gevaar dat het water langs de hellingen naar beneden stroomt. Als er dan geen begroeiing is, neemt het water de gronddeeltjes mee. Dan is er kans dat de lössgrond verdwijnt, en het komt in het dal waardoor de riolering dichtslibt en de wegen heel glad worden.

Laag Nederland is in het westelijke deel van Nederland en ligt onder de zeespiegel, daarom zijn er dijken en duinen. Doordat de zeespiegel 10.000 jaar geleden is gestegen zijn er veel grondsoorten ontstaan zoals veen. Dat is ontstaan door de opeenhoping van dode plantenresten. Gedroogde veen noemen we turf, en dat is weer heel handig om als brandstof te gebruiken. 

De verkaveling in Laag Nederland is rechtlijnig met overal sloten, akkers en weilanden. Niet alleen duinen en dijken helpen tegen overstromingen, maar ook terpen. Terpen zijn door de mens gemaakt en zijn kunstmatige heuvels met huizen of dorpen erop.

                                     Hoog -en laag Nederland                                                                                                  Verkaveling

                       Gedroogd veen (turf)

De ontwikkeling van Nederland

Ik woon in Nederland, een klein land met een bevolking van nog geen 17 miljoen mensen. Maar economisch is Nederland groot. We hebben een van de grootste zeehavens ter wereld, een groot welvarend achterland en zijn het zevende export land.

In Nederland is er sprake van een verzorgingsstaat. Dit betekent dat in Nederland een relatief groot deel van de overheidsinkomsten (belastingen en sociale premies) worden uitgegeven aan o.a. uitkeringen en subsidies aan mensen in Nederland die een laag of geen inkomen hebben.Maar doordat de levensverwachting steeds hoger wordt is er te weinig geld voor de ouderen, dus moeten ze nu steeds meer zelf gaan betalen

Dit is Amsterdam, het financiële hart van Nederland. Veel grote bedrijven gaan hier naartoe omdat het logistiek en geografisch een geweldige plaats is.

Wij hebben twee belangrijke mainports, de haven van Rotterdam en het vliegveld Schiphol en daar omheen een goede infrastructuur.

Nederland is een echt distributieland.

Als onze mainports er niet waren geweest zou Nederland minder belangrijk zijn, omdat er geen handel is en geen handel is geen geld. Als er geen mainport in een land is dan gaat het niet goed met de economie.

Nederland is een echte dienstenmaatschappij (tertiaire sector)

Nederland is een rijk land. Maar zoals je hier in deze grafiek ziet is niet iedereen even rijk, oftewel een sociale ongelijkheid.

-  Plaats op welzijnsindex: 10e land

-  Levensverwachting: mannen 80,1 & vrouwen 83,3 

-  Alfabetiseringsgraad: 99%

In korte tijd werden er verspreid over heel Nederland vele molens afgebroken. Er is een vereniging voor opgericht die ervoor zorgt dat de molens beschermd blijven en niet meer zomaar worden afgebroken. Deze vereniging is de Vereniging De Hollandse Molen die in 1923 is opgericht.